“Zo’n 12.000 jaar geleden graasden en raasden de grote dieren voor het laatst op de wereld. Op het land tussen Nederland en Engeland, waar nu de Noordzee is, vinden vissers nu nog elke dag resten van ijstijddieren in hun netten. Met hun schepen hebben ze al honderdduizenden botten, kiezen en tanden van wolharige mammoeten, sabeltandtijgers en andere oerdieren opgevist uit de Noordzee, Ook bij baggerwerkzaamheden in de grote rivieren komen stapels botten tevoorschijn.”
Waardoor zijn deze dieren uitgestorven? Waarom overleefden andere dieren die ijstijd dan wel? Hoe leefden ze, hoe zagen ze eruit en wat aten ze? En wanneer kwamen de eerste mensen?
Je leest dit allemaal in dit coole boek van Tialda Hoogeveen. Mooie illustraties van Roland Sillem, inclusief tijdbalk en landkaartjes. Een hoofdstuk (Q & A) over klimaatverandering. Leuke weetjes, ook over onderzoek (stel dat je paleontoloog of archeoloog zou willen worden) en een prachtige lijst met musea in binnen- en buitenland, die in ieder geval nu allemaal op mijn bucketlist staan!
En dan weer de hamvraag: Voor welke leeftijd? Ik zou zeggen, vanaf een jaar of 8. Maar als een zesjarige geïnteresseerd is, VOORLEZEN! (u wordt er zelf ook wijzer van…)